Chytání pádů v Betlémkách proběhne 10.9.2022

Nácvik chytání začne v 9:30 v areálu Pánvička v Betlémských skalách. Nejlepší přístup do lomu je po lesní cestě, která odbočuje ze silničky mezi Záholicemi a Rozumovem. Cesta je vidět na mapy.cz. Při příjezdu od Záholic cesta odbočuje vlevo a zaparkovat se dá podél silničky vpravo. Nejbližší významná (66m od místa chytání), velmi obtížně dostupná klasická věž, je Osamělá – dá se najít i podle starého průvodce ze 70-tých let.

Nácvik se uskuteční za každého počasí. Vyhodnocení akce proběhne v hospůdce Hasičárna v obci Klokočí. V případě hezkého počasí se následně přesuneme na Pepisův pozemek, už je s tím smířenej. Pokud nebude možné z důvodu vlhkosti skály lézt v Klokočí, mohou zájemci po odchytání využít nedaleké Suché skály. Co se týká lezení v Klokočí po dokončení nácviku, tak Osamělá je samozřejmě výzva, široké veřejnosti doporučuju věž Rohová.

Možnost přespání je na Pepisově pozemku ve vlastním spacáku + žďáráku, autě nebo stanu, maringotka a prostory v domě jsou rezervované pro Pepisovu rodinu.

Ze země si každý zkusí chytnout pád do svého jistítka, na který je zvyklý. Pro zájemce o chytání od stěnového kruhu bude k dispozici erární karabina HMS. Chytání ze stěny je volitelné, ale zájemci o lezení více-délkových cest by měli nácvik zachycení přes poloviční lodní uzel HMS považovat za dobrovolně-povinný. Problém není v tom, že by to nikdo nechytil, ale v tom, že HMS brzdí až moc dobře, což v praxi může vést ke zranění padajícího, pokud jistič neumí nechat lano v HMS kousek proklouznout (jde o to nechat dojet ruku ke karabině a u ní to zavřít, víc s tím nejde dělat, ale toho cca 0,6m dramaticky sníží záchytný náraz, který může padajícímu způsobit zranění, třeba zlomit záda). Úplně ideální pro padajícího je jistič – expert, který zvládá dynamické jištění od štandu přes tělo. Už jsem to párkrát dělal, i naživo, takže k tomu můžu něco říci, ALE: TOTO NEBUDE SOUČÁSTÍ ORGANIZOVANÉHO CHYTÁNÍ PÁDŮ A POKUD TO NĚKDO CHCE NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ ZKUSIT, TAK SAMOSTATNĚ MIMO ORGANIZOVANOU ČÁST.

Co se týká chytání našeho dorostu, tak závaží bude tvořit pytel s pískem, jehož hmotnost lze pro děti přiměřeně upravit, nicméně případné dětské chytání proběhne výhradně za přítomnosti rodičů nebo jejich zástupců (třeba Pepis může zastoupit bráchu, pokud se Leoš nebude bát mu děti svěřit).

POZOR, PŘILBA JE POVINNÁ!!!!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *