Průzkum nových oblastí v horní Provence.

Soft-moverský výlet proběhl začátkem října ve složení Drn-David-Jouza a Marťas. Extrémně nízkou sportovní výkonnost kolektivu narušoval jen David, ostatní účastníci se pohybovali na, a případě Jouzy téměř za, hranicí invalidity. První navštívenou oblastí byla Villes-sur-Auzon, kterou bych se nebál označit jako ráj soft-moverů, ale líbit se tam bude i lezcům úrovně 6c-7a. 8a je tam jen jedno. Mikroprůvodce o 24 stranách věnovala nezjištně do oddílové knihovničky Jana M., za což jí děkujeme. Říkala, že si tam zalezu 3 dny, a měla pravdu. Městečko Villes sur Auzon se nachází 18km východně od Carpentrasu a z kempu na V okraji přerostlé vesnice se dá popojet asi 1km na parkoviště nebo jít rovnou pěšky. Od Jany jsme měli důležitou informaci, že na oficiální parkoviště se po lezení musíme vracet do kopce, a tak jsme pod stěny nastupovali doporučenou trasou o malinko dál, ale po rovině, údolím “Combe de l Ermitage”. O víkendu tam bývá narváno, ideální doba na návštěvu je mimo víkend, nicméně i o víkendu jsme si tam zalezli dobře. Lezci úrovně od 6c výš nebudou stát fronty na cesty nikdy. Lezení je “řecky” příjemné, všude jsou neoklouzané stupy a v těžkých místech je jediný problém necvaknout jištění “křížem” od kolen nad hlavu s tím, že u pasu je už cvaknuté jiné jištění. Na všechny cesty stačí 60m lano a jen na několika cestách se využije opravdu celé. Zásoby jídla a vína je dobré si udělat na výjezdu z Carpentrasu, obchůdek v městečku je drahý a špatně zásobený.

Průvodce je k dispozici v oddílové knihovně díky dobrotě štědré dárkyně.

Následně jsme se přesunuli kousek na sever do notoricky známé oblasti Buis-les-Baronnies. V místím lezeckém obchůdku jsme zakoupili zcela nový průvodce (2022) “Vallée de la Drome & Diois”. Po dni lezení oblasti Aguille de Buis, trápeni strašným vedrem, a ohrožováni Holanďany házejícími kamení na všechny živočichy v okolí, jsme se rozhodli vyjet na průzkum oblastí z nového průvodce, který plynule navazuje na severu na oblasti z průvodce Escalade en Drome Provencale.

Nový přírůstek do oddílové knihovny.

Přestože je přejezdová vzdálenost z Buis-les-Baronnies do Saou jenom 63km, po přejezdu horského sedla příjemně klesly teploty. Ubytovali jsme se v kempu La Graville, kousek za vesnicí Saou, a vyrazili do oblasti La Graville, která se nachází 6m od vjezdu do kempu. Je tam spousta lehčích cest od trojek po 6b, 7Fr je tam jen několik, výška stěn 15-25m. Výhoda pro teplé dny je orientace na sever. Specifický materiál má dobré tření a občas připomíná pískovec. Číslování přísností vyvolává vzpomínky na oblasti kolem Dijonu. Další prozkoumanou oblastí byla La Ceyte, asi 20minut pěšky od kempu. Lezení je krásné, nohy krásně drží na “pískovcovém” povrchu, ale občas při něm trenýrky trenýrkářů, popřípadě slipy slipařů, lehce hnědnou. Lano 80m nemusí vždy stačit na spuštění a přesednutí v borhácích s mrňavými dírkami se nemusí povést bez ztráty karabiny (jen na některých cestách). Pokud cesta nejde ze země přečíst, musí si člověk uvědomit, že není ve fitku (například ve Villes-sur….), ale v opravdické dobrodružné oblasti. Sektory, kde je nutné to opravdu brát vážně, jsou označené červeným výstražným trojúhlelníkem s nápisem T.A. (Terrain Adventure). Trojúhelník je nutné vzít v potaz i v případě uvedení u sektorů zajištěných borháky a vyvaděč musí být připraven přepnout se do pískovcového módu, neboť občas není vidět další jištění a další postup na zcela neoklouzané skále není úplně jasný. Liší se to cesta od cesty, dají se tam vybrat i pohodové věci, ale hlava se musí přepnout z módu “fitko” do módu “skutečný život”. V průvodci inzerují i “Grande voie” až 300m, ale ty vyžadují určitě 2x50m lano, čoky a friendy; naše výprava byla vybavená jen do sportovek.

Pohled z kempu La Graville do stěn sektorů La Tour, vpravo za stromy je La Ceyte.

Z oblasti budou nadšení majitelé pojízdných bydlíků, pod skalami byla četná neplacená stání pro karavany. Kemp pod skalami byl velmi příjemný, ale cenová úroveň je na Francouzské poměry spíš vyšší. Bázliví lezci budou mít trochu omezený výběr cest, ale i bez vyvaděče se tam dá přežít, za předpokladu uvážlivého výběru cest. Před příjezdem do Saou je vhodné si udělat zásoby vína a potravin v nějakém větším městě, nejbližší supermarket je v Crestu, asi 20minut autem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *